In 5 stappen de juiste voeding voor uw ledstrips
Hoe kiest u de geschikte voeding voor uw ledverlichting? Met het onderstaande stappenplan helpen we u de juiste ledvoeding kiezen.
Stap 1. Bekijk het aantal Watt per meter
Het aantal Watt per meter is afhankelijk van het type ledstrip en het aantal leds per meter. Kijk op de productpagina van de ledstrips of in de voorbeeldtabel hieronder voor het juiste type:
Witte ledstrips
- Led type: 2216 - 60 leds per meter - 5 Watt per meter
- Led type: 2216 - 120 leds per meter - 10 Watt per meter
- Led type: 2216 - 300 leds per meter - 20 Watt per meter
- Led type: 3528 - 60 leds per meter - 5 Watt per meter
- Led type: 3528 - 120 leds per meter - 10 Watt per meter
- Led type: 5050 - 30 leds per meter - 7 Watt per meter
- Led type: 5050 - 60 leds per meter - 14 Watt per meter
RGBW Kleur + Wit ledstrips
- Led type: RGBW 5050 - 60 a 84 leds per meter - 17 a 20 Watt per meter
RGB ledstrips
- Led type: RGB 5050 - 30 leds per meter - 7 Watt per meter
- Led type: RGB 5050 - 60 leds per meter - 14 Watt per meter
Stap 2. Bereken hoeveel Watt de ledvoeding moet kunnen bieden
Het stroomverbruik bepaalt welke adapter of voeding u nodig hebt. Hoe langer de ledstrips die u gebruikt, des te meer voeding nodig is.
Een handige formule om het minimaal benodigde aantal Watt te berekenen is: aantal Watt per meter x aantal meters ledstrip + 10% reserve.
Stap 3. Kies de juiste adapter: 12V voeding of 24V voeding?
Of u 12V of 24V nodig hebt voor uw led voeding, hangt af van de volgende aspecten:
- Zorg dat het voltage van de adapter altijd gelijk is aan dat van de ledstrip. Dus 12V voeding voor 12V ledstrips, en 24V voeding voor 24V ledstrips
- Langere ledstrips en ledstrips met een groot aantal lampjes? Of een grote afstand tussen de voeding en de ledstrips? Kies dan altijd voor een 24V ledvoeding.
Meer dan 5 meter 12V ledstrips of meer dan 10 meter 24V ledstrips? Dan hebt u meer dan één voeding nodig, anders wordt het signaal te zwak. Of plaats na elke 5 meter een versterker (amplifier). Hiervoor hebt u wel meerdere stopcontacten of een zwaardere transformator nodig.
Stap 4. Standaard adapter, transformator (trafo) of waterdichte adapter?
Bij Applamp kunt u kiezen uit een standaard adapter, een geschakelde voeding, een dimbare voeding of een waterdichte adapter. Wat is het verschil en welke hebt u nodig?
Wilt u kunnen dimmen en/of de kleuren aanpassen? Dan heeft u naast de voeding of adapter altijd een ledstrip controller nodig, uitgezonderd bij de dimbare voeding.
- Standaard adapter: een apparaat, voorzien van een stroomkabel met stekker, dat de netspanning (220V) omzet naar 12V of 24V.
- Geschakelde voeding: een voeding zonder stekker met schroefklemmen geschikt voor hogere vermogens en meerdere lange ledstrips.
- Dimbare voeding: alleen voor enkelkleurige ledstrips. Dimmen kan met een gewone wanddimmer, u hebt geen aparte ledstrip controller nodig.
- Waterdichte voeding: Voeding zonder stekkers die met waterdicht aansluitmateriaal voor de kabels buiten gebruikt kan worden.
- Constant voltage voeding: Voeding zonder stekkers met schroefklemmen. Alleen voor enkelkleurige ledstrips of i.c.m. een ledstrip controller kan deze ook voor andere ledstrips gebruikt worden. Dimmen kan met een touch dimmer of een aparte ledstrip controller.
Stap 5. Overige bijzonderheden
Wilt u (warm) witte de ledverlichting simpelweg kunnen dimmen met een wanddimmer? Dan heeft u enkel een dimbare voeding nodig met hetzelfde voltage als de witte ledstrip.
Gebruik deze met een standaard fase-afsnijdings of LED dimmer. U heeft dan geen dimbare ledstrip controller meer nodig.